Kovászos lángossshhh
Na mármost! Lángost soha nem sütöttem még, és most, hogy elkapott ez a kovász mánia, így épp itt volt az ideje a kipróbálásnak!
Tegnap délután dobtam össze a tésztáját, dagasztást meg minden ilyen apróságot. Mint tudjuk a kovásszal (az enyémet Jenőkének hívják, így későbbiekben is ezzel a névvel fogok rá utalni) nagyon előre kell gondolkodni, tervezni és szervezni!
Ma délelőtt előkerült a hűtőből és vártam, hogy keljen meg még, vegye fel a szobahőmérsékletet. Jenőke tegnap szépen dolgozott, így az eredmény is fenomenális lett!
Az alaprecept:
- 500 g BL80 liszt
- 200 g kovász (amit ugye reggel etettem meg, így délután tudtam már vele dolgozni, kb 90%-os hidratáltságú)
- 300 ml folyadék, nálam 1deci joghurt volt meg 2 deci víz, de a tészta állagát kell nézni, hogy kell-e még bele
- só
- egy kevés olaj (amit én kifelejtettem)
Minden mehet bele a dagasztótálba, dagasztod, vagy a gép ⇒szép puha tésztát kell kapnod, ami elválik az edény falától. Lángoska ki az edényből, edény beolajoz, lángoska vissza az edénybe. Nálam egy órát pihent még kint a pulton, hogy Jenőke elkezdjen dolgozni. Majd mehet be a hűtőbe, nálam ma délelőtt olyan 11körül került ki, és 14 órakor kezdtem el sütni.
Na a sütés az csoádlatos volt! Lángoska nagyon készségesen dolgozott, szépen nyúlt, nem szakadt!
Mangalica zsírban sütöttem, amiben a múlthéten a tarját konfitáltam, kapott a lángos egy kis rozmaringos, tarjás kakukkfüves ízt. Nekem nagyon bejött, zseniális volt!
Szóval süssetek lángost, mert az JÓ!
Csókszi
Megjegyzések
Megjegyzés küldése