Aranygaluska


Napok óta mindenhol aranygaluskát láttam, így megsütöttem én is, mert nagyon megkívántam 😁
Igazából sok minden nem kell hozzá:
500 g liszt (sima fehér lisztet használtam)
egy csomag szárított élesztő, vagy annak megfelelő friss élesztő (legközelebb kovásszal fogom kipróbálni)
2 tojássárgája
2 ek cukor
2 zacskó vaníliás cukor
80 g vaj
3 deci tej
Az élesztőt a langyos tejbe rakom a két kanál cukorral, majd hagyom, amíg a többi hozzávalót összekészítem. A lisztet tálba szitálom, hozzá keverem a vaníliás cukrot, egy csipet sót, majd beleöntöm az élesztős keveréket és a tojásokat. Összedagasztom, letakarom, meleg helyen kelesztem, míg duplájára nő.
Kézzel kb1-2 cm vastagra kitapicskolom, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom (nem kell tökéletes forma), én szőlőmag olajban hempergettem meg a darabokat (vaj nem volt) és utána fahéjas cukorban megforgatom ⇒ jénaitálba bele, még egy félórát kel. 180 fokra előmelegített sütőbe kb 25-30 percre be, de a végén már nézni kell, nehogy megégjen!
És yesssss úgy elcsaptam vele a pocim, hogy még másnap reggel is fájt! Így jár az aki forrón eszi!
Légy okos és várj, míg kihűl! A galuska legyen veletek!
Csókszi és süss
#mindelhízunk #pikhercs

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések